06-10747673 info@kunstdoorsuus.nl

2023 Het jaar van Vermeer

Ik heb in dit jaar meegedaan met het televisieprogramma “De Nieuwe Vermeer” van Omroep Max. Minstens 6 schilderijen zijn verdwenen. In De Nieuwe Vermeer worden deze verloren werken opnieuw tot leven gewekt. Ik heb mij bezig gehouden met “Het tweede straatje”.

Na mijn aanmelding mocht ik deelnemen aan de “vrije categorie-kunstenaars”. In augustus ’22 waren de opnames van de masterclass. We kregen informatie van Pieter Roelofs, Abbie Vandievere en Dionne Stax. Welk formaat moest het kunstwerk hebben, wat moet er in ieder geval opstaan en we kregen vier maanden de tijd om het kunstwerk te maken.

Op diezelfde dag, ben ik direct naar Delft gegaan. Het eerste straatje is waarschijnlijk in de Vlamingstraat gemaakt. Maar waar is het tweede straatje gemaakt? Na veel research gedaan te hebben, denk ik dat het huis van zijn zus en zwager op het tweede straatje staat.

Zijn zus en zwager woonde aan de Vlamingstraat nr 61-63. Het huis met de drie valken. De zwager van Vermeer maakte in zijn werkplaats schilderij lijsten van ebbenhout. Er was schade aan de huizen omdat er een buskruit opslag geëxplodeerd is in die tijd. De mensen leefden voornamelijk buiten, dus er was veel bedrijvigheid en de deuren stonden open.

De eerste schets is gemaakt… nu aan de slag met olieverf.

 

 Dit is het uiteindelijke resultaat geworden. Het schilderij is 44 x 54 cm.

Wil je het volledige maakproces zien? Klik dan op één van onderstaande linken.

Youtube: korte film klik hier, voor de uitgebreidere film klik hier